Implantologie

Wat is een implantaat? 

Een natuurlijke tand of kies bestaat uit twee gedeelten: Een kroon en een wortel. Een implantaat vervangt de wortel en is dus een kunstwortel. Een implantaat wordt gemaakt van titanium of keramisch materiaal. Alle materialen worden door het lichaam en vooral door het omringende bot goed verdragen.

                                  

Wanneer kan een implantaat geplaatst worden?

Een implantaat wordt geadviseerd:
Ter vervanging van een tand of kies
Ter vervanging van meerdere tanden of kiezen
Ter vervanging van alle tanden en/of kiezen (uitneembare constructie/vaste constructie)

 

Plan van aanpak

Voordat implantaten kunnen worden aangebracht, vindt uitgebreid onderzoek plaats. Er wordt gekeken of de algemene gezondheid goed is en vervolgens wordt onder andere met behulp van röntgenfoto's de conditie van het kaakbot onderzocht. Er wordt ook gekeken welk implantaat geschikt is, hoeveel implantaten er nodig zijn en welke constructie gemaakt kan worden. Alle gegevens worden vastgelegd in een behandelplan.

 
De implantatie

Na een plaatselijke verdoving wordt het tandvlees losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. In dit kaakbot worden vervolgens gaatjes geboord, waarna het implantaat geplaatst kan worden. Het tandvlees wordt na deze behandeling gehecht. Na een week worden de hechtingen verwijderd. Als de meegegeven instructies goed worden opgevolgd, is de napijn vrijwel nihil.

 
De ingroeifase

Na het aanbrengen van de implantaten volgt een ingroei-fase van drie tot zes maanden, omdat het bot aan de implantaten moet vastgroeien. Gedurende die maanden mogen de implantaten niet worden belast. Het is in deze periode meestal mogelijk een tijdelijke voorziening (noodkroon, noodbrug of kunstgebit) te maken. Uw tandarts zal u hierover vooraf informeren.

 
Het plaatsen van de implantaatopbouw

Na de ingroeifase wordt de implantaatopbouw geplaatst. Hierop kan de tandvervanging bevestigd worden (het vastklikken van een prothese, een brug of een kroon).

 
De nazorg

Regelmatige controles (elke 3 tot 6 maanden) en een goede mondhygiëne zijn zeer belangrijk voor het slagen van de hele behandeling. Implantaten zorgen voor een goede mondhygiëne, deze zijn de meest aangename en duurzaamste vorm van tandvervanging. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben aangetoond dat implantaten, mits deze goed worden onderhouden, na tientallen jaren nog uitstekend functioneren.

Heeft u nog vragen hierover, maak dan een afspraak met één van onze specialisten en laat u hierover verder informeren.