Orthodontie

Orthodontie is een specialisme die zich bezig houdt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. De term orthodontie komt van de Oudgriekse woorden orthos (recht) en odontos (tand), maar de orthodontist doet meer dan alleen de tanden recht zetten. Hij houdt zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei van kaken zodat er een harmonieus gelaat ontstaat. Orthodontische afwijkingen zijn grofweg in te delen in twee categorieën: afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken en afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. Veel patiënten hebben een combinatie van beide.

De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk vastgelegd. Aangeboren afwijkingen, zoals schisis (hazenlip) of een overmatige groei van de onderkaak (centenbak), kunnen de ontwikkeling van het gebit en kaken verstoren, maar dit geldt ook voor invloeden van buitenaf. Tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van de kiezen en tanden veranderen. Veel voorkomende gewoonten zijn het duimzuigen en het tongpersen. Ook tandheelkundige en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval kunnen de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Een veel voorkomend voorbeeld is het voortijdige verlies van een melktand of melkkies door een ingreep of valpartij, waardoor de overige tanden en kiezen opschuiven en latere, blijvende tanden te weinig ruimte krijgen.

Plan van aanpak
De tandarts kijkt eerst hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er afdrukken van uw gebit en gebitsmodellen gemaakt. Ook maakt de tandarts gewone kleurenfoto’s (dia’s) en röntgenfoto’s van uw gebit en uw gezicht, daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal één tot drie jaar.

 

Voorafgaand aan de behandeling wordt dus een aantal stappen doorlopen:
Eerste afspraak c.q. consult (bespreking van wensen en beperkt onderzoek)
Uitgebreid onderzoek en opstellen behandelplan (verzamelen gegevens voor het behandelplan)
Bespreken behandelplan

Wanneer deze stappen zijn doorlopen kan de behandeling gestart worden. De meeste beugels worden eens in de vier tot tien weken gecontroleerd, daarna krijgt u vaak nog een beugel om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Zo heeft u heel lang plezier van een gezond, schitterend gebit en een stralende lach!


Wilt u meer hierover weten, maak dan nu een afspraak, onze specialisten informeren u graag verder hierover.