Kronen en bruggen

Kronen

Als een tand vaak gevuld is en er daardoor weinig eigen tandweefsel overgebleven is kan een kroon een uitkomst bieden. In de praktijk is dat vaak het geval bij diepere vullingen en tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan.
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje wordt aan de kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie terug.

Kronen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, welk materiaal geschikt is hangt af van de situatie.

kroon

Bruggen

Met een brug kan er een ontbrekende tand of kies worden vervangen, de brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte. Een brug bestaat uit meerdere kronen aan elkaar vast met een zwevend kroon op de plek van het missende tand.

Bruggen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, welk materiaal geschikt is hangt af van de situatie.

brug

Facings

Een facing is een schildje van porselein of composiet dat over de tand heen gemaakt wordt. Het doel hiervan is om vorm of kleur van de tand mooier te maken. Een facing kan gemaakt worden om spleetjes op te vullen, verkleurde tanden witter te maken of vorm herstellen. Een facing die van porselein gemaakt wordt verkleurd niet met de tijd, in tegenstelling tot een facing van composiet.

facing