Tanden bleken

Er zijn vele oorzaken van tandverkleuring. Sommige daarvan hebben effect op het hele tandboog. Deze worden meestal veroorzaakt door voedingsmiddel, dranken en tabak, met als gevolg vlekken en verkleuringen van het glazuur. Ook ouder worden leid tot donkerdere gebitselementen. Dergelijke verkleuringen hebben lichamelijke oorzaken en kunnen bij iedereen optreden.

Deze verkleuringen kunnen cosmetisch worden gebleekt met bleekproducten. Dit leidt tot een glimlach met een lichter en witter gebit. Als de gebitselementen opnieuw verkleuren, kan de perfecte glimlach gemakkelijk worden hersteld met een kleine behandeling. Andere verkleuringen kunnen van binnenuit het dentine en het glazuur binnendringen. Dit is het gevolg van ziekten, letsel of medische behandelingen.  Verkleuringen die van deze oorzaken zijn ontstaan, moeten medisch worden behandeld met behulp van een bleekbehandeling die in de tandartsstoel wordt gegeven.

Professionele bleekbehandelingen zijn de beste en minst invasieve mogelijkheid voor het veilig lichter maken van een verkleurd gebit.

Tanden bleken

Methoden

Binnen de praktijk hebben we twee mogelijkheden voor het bleken van tanden:

  • Tanden laten bleken door tandarts of mondhygiënist (office bleaching): een intensivere methode, waarbij binnen 1,5 – 2 uur een resultaat wordt verkregen.
  • Thuis bleken onder begeleiding tandarts of mondhygiënist met bleeklepel met behulp van speciaal op maat gemaakte bitjes.

Hoe werkt een bleekbehandeling?

Het bleekproces is mogelijk doordat carbamideperoide en waterstofperoxide vrij door het glazuur en dentine heen kunnen circuleren en zo alle delen van de tanden kunnen doordringen.

Voor cosmetisch bleken zijn concentratie van max. 6% waterstofperoxide voldoende om door te dringen tot het buitenste laag van gebitselementen. Zo kunnen verkleuringen als gevolg van voedsel, dranken en tabak worden verwijderd.

Voorafgaand aan het bleken

Voorafgaand aan het bleken wordt u door de tandarts en/of de mondhygiënist voorbereid op de behandeling. Ieder gebit is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. U wordt uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen van het bleken in uw specifieke situatie. Als vaststaat dat uw tanden geschikt zijn voor een bleekbehandeling, dan wordt uw gebit grondig gereinigd zodat het effect van het bleekproces optimaal zal zijn. 

 De bleekbehandeling

De behandeling begint met het aanbrengen van bleekgel. Vervolgens wordt een plasmalamp klaargezet om het bleken te starten. De plasmalamp zorg ervoor dat de bleekgel wordt geactiveerd. De plasmalamp straalt geen UV-licht of warmte uit. Na vier tot zes opeenvolgende behandelsessies van ongeveer 10 minuten, is de behandeling voltooid.

Na de behandeling

Na de behandeling adviseren wij u tijdelijk geen voedselwaren in te nemen die kleurstoffen bevatten. Producten met kleurstoffen kunnen het effect van de behandeling namelijk beïnvloeden, waardoor het resultaat van het bleken niet optimaal zal zijn. Het uiteindelijke effect van de behandeling is ongeveer twee weken na de behandeling goed zichtbaar.