Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling 

Je tand kan ontstoken raken door diep tandbederf, een val of een lekkende vulling. Vaak heb je dan gevoeligheid met warm en koud, je kan ook een dikke wang, koorts of hevige kiespijn maar het is ook mogelijk dat er (nog) geen klachten zijn. Vaak zal de tandarts een röntgenfoto maken om te zien of de tand ontstoken is. Als is vastgesteld dat de tand ontstoken is, dan kan er een wortelkanaalbehandeling gedaan worden om de ontsteking te stoppen, vaak zijn hiervoor 2 afspraken nodig.

Tijdens de eerste afspraak wordt de wortelkanaalbehandeling gestart, hierbij wordt de zenuw verwijderd en een tijdelijke vulling geplaatst. Voor de afspraak wordt u eerst verdoofd, vervolgens krijgt u een blauwe rubberen lap om uw kies die deze isoleert. De tandarts begint met boren, en verwijderd de zenuw van uw tand. Vervolgens wordt er met een desinfecterend middel gespoeld en daarna wordt de tand vaak tijdelijk gesloten.

De tweede afspraak wordt de wortelkanaal gevuld en een definitieve vulling geplaatst. Het kan hierna nog nodig zijn om een kroon te maken om uw tand te beschermen.

Na de behandeling kunt u een aantal dagen napijn hebben, hiervoor kunt u paracetamol gebruiken. Als de pijn niet afneemt na een aantal dagen neem dan contact op met de praktijk.

wortelkanaalbehandeling

Risico’s

Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s, er kunnen tijdens de behandeling complicaties optreden. Een vijltje kan bijvoorbeeld afbreken, of er kan tijdens de behandeling perforatie van de tand optreden. Ook is er na de behandeling een verhoogd risico op breuk van de tand, aangezien deze door de wortelkanaalbehandeling verzwakt is, om dit risico te verkleinen kan een kroon worden gemaakt.