Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in de meeste zit in de meeste tandpasta’s.

Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.

Basisadvies Fluoride:

0 en 1 jaar:
Vanaf het doorbreken van het eerste tandje: 1x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.

2, 3 en 4 jaar:
2x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.

5 jaar en ouder:
2x per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als je twijfelt, raadpleeg dan je tandarts of mondhygiënist.

Bron: ivorenkruis

fluoride

Sealen

 Nieuwe blijvende kiezen kunnen groefjes en putjes hebben. Deze zijn moeilijk schoon te poetsen, waardoor er meer kans is op gaatjes. Door kauwvlakken te ‘sealen’, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën en dus ook tegen gaatjes. Daarbij wordt een wit of doorzichtig laagje kunsthars in de groeven van de kiezen aangebracht. Deze laag kan jarenlang blijven zitten en is niet te zien. De behandeling is pijnloos. Uw tandarts of mondhygiëniste vertelt u hier graag meer over.

Hoe werkt het?

  • De tandarts of mondhygiënist maakt de kies goed schoon
  • Om de lak goed te laten hechten, worden de groefjes en putjes in het glazuur ‘geëtst’ (opgeruwd) met een zure vloeistof of gel. Deze etsvloeistof wordt na een korte inwerktijd weggespoten of opgezogen.
  • De tandarts of mondhygiënist brengt met een instrument of kwastje de laklaag op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
  • Met een blauwe lamp wordt de lak hard gemaakt
  • De tandarts of mondhygiënist controleert of de lak goed is aangebracht
Sealen